AHLAN WA SAHLAN

Friday 25 November 2011

lauk daun pucuk ubi masak lemak tempoyak

salam sume...oleh krne adk b'adk kte nk blik smpena ct 3 ari ni...so, ari ni kte msk special la ckit tuk drg...lauk daun pucuk ubi msk lemak tempoyak...pehhh mmg kaw ar...hehehe...adk b'adk kte sume sk mkn lauk ni...klu mkn lauk ni siap b'tmbh2 nc tau...siap jilat jari lg...wahhh ayt xblh bla...so, kt cn kte nk sharela gn korg sume cmne nk msk lauk2...lauk ni mmg leceh ckit nk wt cz kna ltak byk bhn...br sedap...klu bhn nye kurang xsdap sgtla...jom kte tgk ape dia bhn2 nye...

1) daun pucuk ubi- ni ikt sk korang nk wt byk mane...daun pucuk ubi kna hiris
2) bawang kecik dlm 6@7 ulas
3) bawang putih dlm 4 ulas
4) serbuk kunyit ckit ikt kesesuaian bhn
5) garam ckit...ikt rs tekak korgla
6) serai dlm 8 btg...4 btg kna hiris...4 btg lg tumbuk mcm msk biase...
7) daun kunyit ikt kesesuaian..kna hiris
8) daun kadok...kna hiris
9) daun pudina ckit...kna hiris
10) cili padi tumbuk...ikt pedas yg korg suke..klu nk pedas ltk byk ckit
11) ikn bilis...ltk dlm 1 mangkuk
12) petai...ikt korgla nk ltk byk mane...petai pn kna hiris
13) tempoyak dlm 6 sudu...tp klu xrs masam blh ltk byk ckit
14) santan dua biji kelapa...

Cara-caranya...
1) tumis dl bwng kecik, bwng putih, serai tmbuk, ikn bilis, petai dan serbuk kunyit...tumis dlm 5-6 minit
2) pas2 msukkn santan...biarkan santan hingga mendidih...masuk garam n cili padi...
3) pas2 barulah msuk bhn2 yg selebihnya...bhn2 seperti daun2 yg tlh dihiris...
4) masak hingga mendidih...kire2 dlm 30 minit...barula daun hirisan tu sume sebati dlm periuk...

HASILNYA......



wahhh cedapppp nye....


jommm....dh blh mamam...hehehe...

ha, lecehkan nk wt lauk ni...tp lauk ni mmg sedap...so, korg cubela wt nt...hehehe...selamat mencuba tau...

No comments:

Post a Comment